Dagens 2010-08-22

Gjorde hemmagjord pizza idag. Dottern och hennes kompis skulle åka till Turkiet och gjorde pizza så att tjejerna fick i sig lite mat. Vi körde tjejerna till Landvetter och vinkade av. Är kattvakt så Molly är hemma hos oss på semester en vecka. Det blir roligt och ha någon att prata med på dagarna. Molly brukar prata rätt mycket så det är mysigt. Hon pratar när hon varit på toaletten, när Sten (stora råttan)varit dum mm.

Ha det/

Dagens paj: Blomkålspaj med bacon 2010-08-22

Hittade på loppis boken : Kokbok för dig som har Diabetes för 20 kronor.
Bläddrade och såg recept : Blomkålspaj med bacon. Tycker om blomkål och den är kanon ihop med bacon.



Blomkålspaj med bacon 4 pers

Botten:
2 dl vetemjöl
1  dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g margarin
1 dl kallt vatten
Fyllning:
1 blomkålshuvud, ca 500 g
150 g bacontärningar
1 knippa gräslök
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl vatten
1 dl riven ost
lite Herbamare örtsalt

Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka samman de båda mjölsorterna med bakpulver, salt och margarin, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten och grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter.
Bryt blomkålen i små buketter. Skär stocken i tunna skivor. Koka blomkålen i lättsaltat vatten i en kastrull 4-5 minuter. Spola hastigt av blomkålen med kallt vatten och låt rinna av.
stek baconet, utan extra matfett, i en stekpanna tills det är knaprigt. låt baconet rinna av på hushållspapper. Hacka gräslöken. Vispa samman ägg, vatten, grädde och smaksätt med Herbamare.
Fördela blomkål, bacon och gräslök i pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 25-30 minuter. Servera med tomater.

Smaklig spis/

Dagens meny: Spättafilé med rom och Smulpaj på äpplen 2010-08-21

Dottern och svärmor hemma på middag. Dottern hade önskemål att få äpplepaj till efterrätt(receptet från Allers nr 15/94). Såg på Allers nr 32/10 en läcker spättafilé med rom och tänkte pröva det.



Spättafilé med rom 4 pers

1 purjolök
1 msk margarin
ca 500 g spättafilé
salt och vitpeppar
2 dl torrt vitt vin
½ fiskbuljongtärning
2 dl créme fraiche
6 körsbärstomater
60 g röd stenbitsrom
1 knippe gräslök

Skiva purjolöken och lägg den i en vid panna tillsammans med margarinet.
Salta och peppra fisken. Rulla ihop filéerna med köttsidan ut och placera i pannan ovanpå purjolöken.
Hetta upp vinet i en liten kastrull och lös upp buljongen i det. Häll vätskan över fisken. Sjud pannan under lock i ca 5 minuter.
Lyft upp fisken med en hålslev och håll den varm. Vispa ner créme farichen i pannan och koka upp. Halvera körsbärstomaterna och lägg i pannan tillsammans med rommen och den varma fisken. Ös över fisken med sås.
Finhacka gräslöken och strö över. Servera med färskpotatis och små färska morötter.

 (Glömde ta kortet innan vi hade hunnit hugga i )

Smulpaj på äpplen 6 pers

ca 1 kg äpplen
Smulpaj:
175 g margarin
1,5 dl socker (sockerfri alt med Hermesetas)
½ tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i en ugnssäker galasform.
Smält margarinet i en kastrull och blanda ner strösocker(Hermesetas), bakpulver blandad med vetemjöl. Lägg blandningen över äpplena. Grädda i 200 grader ca 35-40 minuter. Servera med vaniljsås/vaniljvisp.

Bonne canche!!!!

Dagens meny: viltgryta med små potatis och Semifreddo med hallon 2010-08-15

Dottern hemma på middag: Viltgryta med små potatis och till efterrätt Semifreddo med hallon.

(Glömde ta kort innan så kortet är från rester = matlåda till imorgon.)

Viltgryta 4 pers.

2 paket renskav /viltskav á 240 g
2 små gula lökar
2 msk margarin för stekning
15 st. krossade enbär
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl matgrädde 
1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
2 små burkar kantareller á 180 g
0,5 dl lingonsylt

Skala och finhacka löken. Fräs den i margarinet på en stekpannan. Tillsätt enbären och låt dem fräsa med någon minut. Lägg i fryst skav och dela skaven efterhand med en gaffel så den blir jämnt brynt. Salta och peppra. Lägg allt i en kastrull eller gryta. Tillsätt grädde, buljongtärning och soja. Låt svampen rinna av . Lägg den i grytan. Smaktsätt med lingonsylt. Låt koka på svag värme under lock ca 30 minuter.
(Du kan byta ut skaven med 500 g benfri nötkött av bog eller högrev. Skär den i små bitar ca 2x2 cm och fräs med lök och kryddorna.) Servera med små kokt potatis och rårörda lingon och kokta grönsaker. 

  

Semifreddo med hallon ca 8 portioner

Vaniljsemifreddo:
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1,5 dl florsocker eller strösocker
3 äggvitor
Smaksättning:
1,5 - 2 dl färska hallon

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg stånge och frön i en kastrull med 0,5 dl av grädden och koka upp. Låt kallna helt i kylen och ta sedan upp vaniljstången. Blanda den kalla vaniljgrädden med resterande grädde(3,5 dl ), vispa den och ställ in den i kylen.
Vispa äggulorna och florsockret till ett ljust skum. Vispa äggvitorna till skum. Vänd ner grädden i äggsmeten och vänd ner äggvitan och sist hallonen.
Häll upp smeten i en form och ställ in i frysen minst 6 timmar.
Gjorde också 6 st. små hjärtan (silikonformer)  och dekorerade med chokladhjärtan.

Dagens mat : Rotfruktskaka med korv och äppelkaka 2010-08-14

Åkte till landet på fredag efter jobbet. På lördag gjorde jag Rotfruktskaka med korv och till efterrätt Äppelkaka med vaniljvisp.



Rotfruktskaka 4 pers.

2-3 ( 300 g) morötter
2 ( 300 g) palsternackor
3 ägg
2,5 dl mellangrädde
1 tsk Herbamare örtsalt
1 krm riven muskot
1 krm svartpeppar
persilja

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär morötterna och palsternackorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 minuter.
Låt grönsakerna rinna av och finhacka eller mixa dem.
Tillsätt ägg och grädde. Smaksätt med örtsalt, muskot och svartpeppar. Rör till en jämn smet.
Häll den i en smord ugnsfat ( ca 24 cm diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 minuter.
Garnera med persilja.
Srevera med ugnstekt korv( hade Bartwurst och ostkorv) gärna lite kryddiga korvar eller rökt skinka.




Äppelkaka 4 pers.

4-6 äpplen
( + hade fyra små rabarberstänger + 2 msk Hermesetas : rabarber i småbitar + Hermesetas i en kastrull ca 10minuter).
3/4 dl Hermesetas strö
2 dl créme fraiche
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala,kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord ugnsäker form.
Vispa ihop ägg och Hermesetas. Rör i créme fraiche, mjöl och vaniljsocker. ( häll rabarbern över äpplen)
Häll smeten över och grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med vispad vaniljvisp.
Du kan göra vanlig variant byt Hermesetas mot vanlig socker. 

Bonne chanche!!!!

Dagens soppa 2010-08-10

Hade köpt en liten blomkål och gjorde soppa av den.



Blomkålssoppa 4 pers

1 (ca 600 g ) blomkål
80 g purjolök
2 msk margarin
1 l mjölk
Herbamare örtsalt

Bryt blomkålen i buketter och skär purjon i smala skivor.
Fräs löken i margarinet i en kastrull och lägg i blomkålen. Täck med lock och låt koka i mellan värme ca 5 minuter. Rör om under tiden.
Häll i mjölken i kastrullen, värm upp och låt koka på svag värme ca 20 minuter.
Mosa i mixer och smaksätt med Herbamare. Vill du ha krämigare soppa byt ut lite av mjölken mot matgrädde (tex ta 7 dl mjölk och 3 dl grädde)

Smaklig spis/


Dagens mat 2010-08-08

dagens meny: Fläskfilé med ungspotatis och asiatisk sallad.( + Jensens favoritsås) och svart vinbärsgelé.



Fläskfilé (3 pers)

ca 500 g fläskfilé
allkrydda
farinsocker
salt
margarin för stekning

Sätt ugnen på 225 grader.
Stek filén på stekpanna och krydda . Lägg filén i bakpappersklädd brödform och stek i ugnen 225 grader ca 20-25 minuter eller tills stektermometern visar 75-80 grader. Ta ut och lägg filén i en folie ca 10 minuter. Skär i bitar.

Ugnspotatis

ca 1 kg småpotatis
2 msk olja
Herbes de Provence
Herbamare örtsalt

Skiva potatisar ca 3 mm tjocka bitar. Lägg i en skål och häll på olja och krydda med örtsalt och ca 1 tsk Herbes de Provence. Blanda väl. Lägg de i en bakpapperssklädd ugnsform och stek i 225 grader ca 25-30 minuter.

Asiatisk sallad

1 msk olja
ca 5 cm purjolök
1 stor morot
1/4 av liten kålhuvud
1/2 paprika
2 msk soja
1 msk honung
0,5 tsk ingefära
nypa svartpeppar

Skiva alla grönsakerna till smala stickor.
Värm olja i en wok eller en stekpanna och stek grönsakerna  5-10 minuter.
Krydda med soja, honung, ingefära och peppar. Salladen passar till kötträtter.

Smaklig spis/


Dagens bakning: citron- marängpaj och havrecookies 2010-08-07

Tänke baka något till efterrätt imorgon och det blev citron- marängpaj. Dottern tycker mycket om citron-maräng. Enl.henne bakas godast citron- marängpaj av café Kringlan i Haga. Har gett mig sjutton på att en vacker dag bakar jag godare paj än Kringlan...skammen som ge sig....
Det var länge sedan jag bakade småkakor och tänkte göra några havrecookies. Kanongoda... 



Citron- marängpaj

botten:
2 dl Milda culinesse
0,75 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
fyllning:
3 dl vatten
3 äggulor
2 msk Milda culinesse
0,5 dl socker
4 msk Maizena
3 tsk riven skal av citron
1 dl citronsaft
maräng:
4 äggvitor
1,5 dl socker

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla ingredienser till botten med elvisp och vispa ett par minuter. Lägg smeten i en pajform ( 26 cm diameter). Nagga. Förgrädda i 225 grader ca 10 minuter så att pajen får lite färg. 
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Värm upp och rör hela tiden tills fyllningen tjocknar. Häll över botten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt socker lite i taget under vispningen. Häll marängen över fyllningen och grädda pajen 5-10 minuter tills marängen fått färg.
Låt svalna.



Havrecookies 17 st

100 g mörk choklad
50 g hasselnötter
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g rumsvarmt margarin
1 dl farinsocker
1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen och hasselnötterna grovt. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt  och häll i chokladen och nötterna.
Vispa margarin och farinsocker pösigt. Vispa i ägget. Tillsätt de torra ingredienser och rör till en jämn smet.
Rulla degen till ca 20 cm lång och ca 6 cm bred. Skär med vass kniv ca 1 cm breda skivor.
Lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på plåten.

Bonne chance!!!

Dagens bakning : enkel blåbärskaka och kladdkaka 2010-08-01

Trodde att dottern behövde lite påfyllning i frysen med något gott så jag bakade kladdkaka som hon kan ta fram när behöver. Bakade också en enkel blåbärskaka till efterrätt idag.



Kladdkaka

3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smält margarin
2 ägg
1 dl varmt vatten

Sätt på ugnen 175 grader.
Rör ihop allt till en jämn smet. Häll sedan i en smord och bröad form.
Grädda tills den lossnar från kanten, ca 25 minuter i 175 grader. Låt svalna.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Blev rätt "kladdig" och väldigt god.


 

Enkel blåbärskaka (form 25 X 35 cm)

4 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g smält margarin
2 dl mjölk
250 g stora blåbär frysta

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt växelvis mjölet, smält margarin och mjölk. 
Rör blandningen jämn. Täck en form 25 x 35 cm med bakplåtspapper.
Rör hälften av blåbären i degen, häll degen i formen och jämna ytan. Strö över resten av blåbären.
Grädda kakan 30-35 minuter i 200 grader på nedersta falsen i ugnen.
Låt svalna innan du tar kaka ur formen. Servera med vispgrädde eller bara som den är. 

RSS 2.0